9. června 2011

Hvězdopravec - Claudia Gray

http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/330hvezdopravec.jpg
Bianca Lucase neviděla už od té doby, co ji rodiče "zachránili" při útěku z akademie s Černým křížem - lovci upírů, ke kterým Lucas taky patří. Jenže je tu menší error. Bianca se čím dál tím víc stává upírem. V noci se probouzí žízní po krvi a plíží se z pokoje, který sdílí se svou kamarádkou Rachel.

Začíná nový školní rok a na Akademii Evernight přijíždějí studenti. Jak upíři, tak lidí, které ředitelka Bethanyová začala z nějakého důvodu ořijímat už minulý rok. A spolu s nimi přijíždí i Vic, Lucasův ex spolubydlící, po kterém Biance posílá tajný dopis, jak romantické. Mimo jiné ji v něm i píše místo, kde by se mohli potkat. Bianca se samozdřejmě chopí příležitosti a se záminkou meteorického roje zdrhá z akademie.

Po cestě na nádraží, kde se má s Lucasem potkat potkává jinou upírku, která ji tvrdí, že ji někdo pronásleduje a chce, aby ji Bianca pomohla ztratit se mu. Jde s ní až na vlakáč, kde se jí Bianca nestihne všas zbavit a ukáže se, že ten, kdo malou bezbranou upírku pronásledoval je Lucas. Upírku popadá amok a zaútočí na něj. Lucas volá posily z Černého kříže a upírka se Biancu snaží zachránit. Ta se jí snaží vysvětlit, že jí žádné nebezpečí nehrozí. Upírka zdrhne ještě před tím, než stihnou posily dorazit.

Po nějaké době strávených s Lucasem a následným lovem, při kterém se snaží upírku hlavně neulovit, se Bianca vrací na Akademii, kde ji po rozloučení s jejím drahým nachytá Balthasar. Bianca mu popisuje upírku, kterou potkala a Balthasar v ní poznává svou sestru Charity, se kterou se už 35 let neviděl. A tak se spolu dohodnou, že budou předtírat že spolu chodí a všichni budou spokojení. Bethanyová je bude jako pár pouštět na výlety, Bianca bude moct být s Lucasem, Balthasar najde svou sestru a zachrání ji od Černého kříže a Biančini rodiče můžou doufat, že Balthasarova přítomnost udělá s Biancy správnou upírku.

Jenže aby to nebylo tak jednoduchý, Biance se začínají zjevovat přízraci. Poprvé když se vyplíží z pokoje a na schodech si ucucáva z termosky s krví, když v archivu hledá něco o lidských studentech, což si zpestří zakousnutím jednoho z místních Mickey Mousů, potom když jí dá na Podzimním plese Balthasar olíznout kapičku své krve a ve finále málem umrzne, když s Balthasarem sdílí krev v učebně moderních technologií.

Tahle série celkově patří do toho slabšího soudku. Hrdinka celou dobu působí strašně ufňukaně a neschopně. Doufala jsem, že bude mít aspoň něco s Balthasarem, se kterým silně sympatizuju, ale vždycky do toho něco přišlo. Knížka je dobrá na ukrácení volné chvíly pro nenáročného čtenáře, který nepotřebuje silnější zápletku a nečekané dějové zvraty. Těch by se totiž nedočkal. Téměř všechno je jasné už od začátku a natvrdlost postav mi občas pěkně lezla na nervy. Třetí díl si sice přečtu, ale jen proto, abych mola doufat, že se spisovatelka odhodlá konečně k nějaké té strhující akci. Ale ruku na srdce, nemůžeme z Krtečka udělat Xenu. taky by bylo hezké, kdyby si Biančini rodiče konečně uvědomili, že jí není 10. Což by možná nebyl ten hlavní problém. Ona si to totiž neuvědomuje ani sama hlavní hrdinka. Celkově doufám, že ve třetím díle spisovatelka odstraní nadmíru naivity a udělá z postav normálně myslící lidi/upíry.

Žádné komentáře:

Okomentovat