9. června 2011

Město z popela - Cassandra Clare

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkAUx8kLRRQTG6vNlr4xsjfTAGSJJNsicuZnmb566smG7MPlU2kNONXzTI2zcZTIRa6THDqCjxI7Jtvo3-FtKykO13j0NWlF_Ryn04ZNO4y1N6Z2g-WDBstUg__kP4h9ycufUgt3ShoWOk/s320/city+of+ashes.jpg 
Bylo by to mezi nimi úžasné, kdyby nebyli sourozenci.
Lovci se vrací z výpravy a v Institutu na ně čeká překvápko. Marysa - matka Isabely a Aleka - vyhazuje Jace z domu. Všichni si totiž myslí, že je Jace pod Valentýnovým vlivem. Nikdo mu nevěří, že to není pravda. Kdo to rozsekne? Ano, na scénu přichází Inkvizitorka.

Jace není zrovna nadšený ze setkání s ní a jeho odmlouvání ho dostane do kobky v Tichém městě. Jenže Valentýna jaksi nezajímá, že návštěvy nejsou povoleny. Povraždí Mlčenlivé bratry a nabízí Jacovi pomoc, pokud se přidá na jeho stranu. Nijak moc si nestihnou popovídat, protože je na cestě už Clary i se "záchraným komandem", kteří zachytili v Institutu volání o pomoc.

Clary runou otevře jak mříže, tak Jaceova pouta, a společně Jace vytáhnou z města, před kterým už na ně čeká parta lovců. Inkvizitorka je rozzuřená kvůli tomu, že Jace osvobodili. Na scénu přichází Krasomil, u kterého Jace nakonec skončí v domácím vězení - které si Krasomil velmi osobitě přizpůsobuje.

Mezitím si Valentýn vesele přeměňuje Meč osudu, který Mlčenlivým bratrům ukradl z dobra na zlo a jeho pomocí si přivolává čím dál tím víc démonů.

Jace a spol si na návštěvu zve královna víl. Vydají se tedy do parku a jezírkem se dostanou do jejího paláce. Jace Clary varuje aby nic nepila. Jenže když už jsou na odchodu a Clary jaksi nemůže projít dveřmi, uvědomí si, že když prsty rozmačkala okvětní lístek, který plaval v poháru a následně si prst olízla, když ji do něj kousl trol. Královna prohlašuje, že ji může osvobodit jen polibek. Jo, jenže kdo má políbit koho?

Clary si nejdřív myslela, že královna chce polieb od Jace. Potom chce Isabela líbat Meliorna (elfa, se kterým nechodila, protože nevytáhli paty z postele). Nikoho jiného z party líbat nehodlá. Simon přesvědčený, že to bude fungovat, políbí Clary. Isabela by políbila Simona. Jace líbat Simona odmítá (ne že bych se mu divila).

"Toho civila já líbat nebudu," řekla Jace. "To budu rači hnít tady dole."
"Napořád?" zeptal se Simon. "To je totiž hrozně dlouhá doba."
Jace zvedl obočí. "Já to tušil," řekl. "Ty se chceš líbat, co?"
Simon popuzeně rozhodil rukama. "Samozdřejmě že ne. Ale pokud -"
"Takže je asi pravda, co se říká," poznamenal Jace. "V zákopech nenajdeš jediného heterosexuála."
"Jediného ateistu, ty osle," rozzuřil se Simon. "V zákopech nenajdeš jediného ateistu."

Královna je nakonec vyvede z omylu tím, že jediný polibek, který Clary může osvobodit, je ten, po které opravdu touží. Což se Simona dotkne, protože spolu "chodili". Jace a Clary jsou lehce, přejetí. Nakonec svolí k sourozenecké puse, u které ale stejně nezůstane. Ale nějaké plus jejich návštěva měla. Královna jim řekla, že Clary má dar slova a Jace dar Anděla, který jim jejich otec obstatral, ještě když byl Jace malý a Clary se ještě ani nenarodila.

A bude to ještě zajímavější.

Docela mně štve, že jsem se ještě pořád nedoztvěděla, jestli jsou opravdu sourozenci. Valentýn i Inkviozitorka sice něco nakousli, ale ani jeden to nestihl dopovědět. Já to už prostě potřebuju vědět. Už se těším, až se mi dostane do ruky třetí díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat