9. června 2011

Aréna smrti - Suzanne Collins

http://www.sarden.cz/storage/obalky/collins_hunger_games_arena_smrti.jpg
Dámy a pánové, sedumdesáté čtvrté Hladové hry právě začínají!

Lidé v celé zemi jsou nervózní, dnes je totiž nejdůležitější den v celém roce. Den sklizně. Ve všech dvanácti krajích budou slavnostně vylosována jména splátců - dětí, kteří budou na život a na smrt v aréně bojovat pro pobavení Kapitolu. A ve Dvanáctém kraji je vylosována Katnissina sestra - Prim. Katniss by ale nikdy nedovolila, aby se její sestřičce něco stalo, takže se místo ní přihlašuje jako dobrovolnice. A do arény ji doprovodí Peeta - chlapec, který jí kdysi daroval chleba.

Jejich trenérem se stává Heymitch - jediný člověk z Dvanáctého kraje, který vyhrál Hladové hry. Jeho strategie, jak oba udržet naživu, spočívá v tom, že budou držet pohromadě. Peeta a Katniss spolu nějakou dobu opravdu trénují, ale poté, co Peeta při rozhovoru řekne, že Katniss miluje, a ona se na něj kvůli tomu naštve, začíná kopat každý sám za sebe.

Když při soukromém představení Katniss ujedou nervy, začíná mít strach, že pořadatelé najdou nějaký ztůsob, jak se jí rychle zbavit. Ale je to právě naopak. Katniss dostane nejvyšší hodnocení ze všech. A teď už nic nebrání vstupu do arény.

Katniss dělá to, v čem je nejlepší - schovává se na stromech a snaží se být co nejnenápadnější. Když ale první noci zjistí, že Peeta se přidal k profesionálním splátcům - lidem, kteří na Hladové hry celý život trénují - cítí to jako zradu. Ale když neváhá a zachrání jí život, Katniss začíná pochybovat o tom, na čem je.

Ale co když letošní hry mohou mít dva výherce? Bude Katniss v jejich vztahu pokračovat jen proto, že jim to Heytmich nalinkoval? To neví ani ona sama.

Nechápu, jak jsem téhle knížce mohla tak dlouho vzdorovat. Už po pár stránkách jsme se totiž zamilovala. Aréna smrti je sice napsaná dost jednoduše, ale to nic neubírá na poutavosti. Postavy mně donutily vcítit se donich a přemýšlet, co bych udělal být v jejich kůži. Otevřeně přiznávám, že hladovím po pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat