9. června 2011

Spoutáni magií - Richelle Mead

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1ZZ29f3VL2lMQPHO3mx1tMTpnteN_cVrTH3gcR3hdRg2GO2VI7nFuXSYHSTrdVmznbQYh5a-iUGYLnGiY39jBOD0FcqA9ABHTgRBxl31eBFSQQknA35KqGrrS_oztQNeT4DIYdHYA1HcT/s1600/Vampire+Academy+05.jpg
Studium na Akademii Svatého Vladimíra se chýlí ke konci a Rose spolu s Lissou budou zanedlouho vrženy do opravdového světa za železnými branami akademie. Poté, co Rose bravurně zvádne strážcovské zkoušky, odjíždí i s ostatními na královský dvůr, kde konečně má dostat přidělení. Jenže si to nedokáže tak úplně užívat, protože musí pořád přemýšlet nad možností záchrany svého Strigojího ex Dimitrije. Kolotoč se roztáčí.

Rose s pomocí Michaila, dhampíra, který miloval profesorku Karpovou, zdrhá s Lissou a Eddiem ze dvora. Její nápady byly vždycky značně šílené, ale tentokrát to žene do extrému. Vydávají se do Morojského vězení - Tarazova - aby osvobodili Viktora Daškova. Potřebují totiž zjistit, kde se ukrývá jeho nevlastní bratr, který údajně už jednou dokázal přivést Strigoje spátky k životu.

Dokazuje, že nic není nemožné a zanedlouho už jsou i s Viktorem v Las Vegas. Kdo by byl řekl, že jeho paranoidní bratr bude žít nedaleko města, které se Strigoji jen hemží?

Poté co se k nim zvládne přidat ještě Adrian, který Rode vysledoval podle pohybů na její kreditce, ukazuje se, že Robert opravdu ví, jak na to. Vysvětlí jim, že musí mít kůl nabitý i éterem a Moroj, který je jeho uřivatelem musí probodnout Strigojovi srdce. Rose nechce riskovat Lissin život, takže se jí to zdá nepřípustné. Ale Lisse to pořád vrtá hlavou.

Poté co je při cestě z restaurace zpět napadne banda Strigojů s Dimitrijem v čele, Viktor i s Robertem se jim ztratí a parta zkončí v kasínu Čarodějná hodina. Mimochodem, Dimitrij je stále na živu a Eddie je na Rose pěkně naštvaný, protože ho nenechala Dimitrije propíchnout.

V kasínu mezitím co Lissa a Eddie zabukovávají letenky zpátky ke dvoru, Rose a Adrian potkají Moroje, který jak se zdá znal Lissina otce, jenže Rose nechce věřit věcěm, které o něm vykládá.

Po navratu zpátky ke dvoru Rose spolu s Eddiem upadají do lehké nemilosti a do objetí kancelářských prací a zahradničení, takže Rose nemůže jet s Lissou na návštěvu na univerzitu, na kterou chce po prázdninách nastoupit a oslavit její narozeniny. A taky nedokáže zabránit tomu, aby Lissu a Christiana unesli strigojové s jejím starým známým velitelem, zrovna když je v její hlavě.

Okamžitě se Rose přidává k záchrané akci a vyráží spolu s dalšími strážci Morojům na pomoc. Je smířena s tím, že buť Dimitrij nebo Lissa dnes zemřou a je odhodlaná zabít svého bývalého přítele vlastní rukou.

Ale nakonec nic nedopadne tak, jak by se na první pohled zdálo.

Tenhle díl jsem sice neprořvala jako ten minulý, ale zato jsme byla po celých 350 stránek napnutá jako kšandy. Já osobně si myslím, že královnu zabil Viktor a že Lissin nevlastní bratr má určitě něco společného s Las Vegas. Rozhodně se už těším, až si přečtu poslední díl. Pokud budu moc nedočkavá, vrhnu se na něj odkonce i v anglině. Taky věřím, že se Rose s Dimitrijem dají nakonec zase dohromady. Doufám, že Richelle už vyčerpala svou zásobu tragických konců. Jsem fakt zvědavá, co se bude v Poslední oběti dít, když už je Dimitrij zase dhampír. Budu se muset nechat překvapit.

Žádné komentáře:

Okomentovat