9. června 2011

Klub mrtvých - Charlaine Harris


http://www.minotaurhk.cz/foto/UvodniStrana/klub%20mrtvych.jpgTelepatka randící s upírem. Jak dlouho jim to může asi vydržet?

Sookie Stackouse je upírka a telepatka v jedné osobě. A taky je zamilovala no Billa Comptona, upíra, který na ni začíná docela úspěšně kašlat. Poslední kapkou je, když Sookie pomalu vykope ze svého domu, protože se potřebuju soustředit na práci, ale ještě po cestě jí stihne říct, že jede do Seattlu, o čemž Sookie dost silně pochybuje, a dát jí instrukce o tom, co má dělat s jeho prací, kdyby se mu náhodou něco stalo.

Po nějaké době se u Sookie doma objevuje Bubba, kterého poslal Eric, aby na ni dával pozor, dokud ho Pam, Chow nebo Eric nevystřídají. Sook nadšením bez sebe bere Bubbu do baru, kde má dneska službu. Ale tam na ni už čeká motorkář s obrázkem vlka na vestě. Je to totiž vlkodlak. A kdyby Bubba nezasáhl, nespíš by to nedopadlo dobře.

Sookie se od Erica později dozvídá, že Billa unesli, a za pomoci vlkodlaka Alcida se vydává do Mississippi. Pátrat po Billovi začínají v Klubu mrtvých, jak vlkodlaci překřtili bar U Josefine, kde vám auto ujede rovnou před nosem a místo vrátného nebo uvaděče na vás čeká nabručenej trol. Tady se taky Sookie potkává s místním upířím králem a naráží na první stopy.

Jenže co až Billa najde? Dokáže se přenést přes to, že jí lhal a dokonce i podvedl? Bude ho po tom všem ještě chtít? Nebo se na řadu dostane Eric, který se netají tím, že by ji moc rád měl ve své posteli? Nebo dá přednost Alcidovi?

"Nebudu vás mučit. Nechtěl bych totiž zničit vaši krásnou pleť. Jednoho dne si ji totiž budu moci prohlédnout v celé kráse."
Zadoufala jsem, že až k tomu dojde, bude ta pleť ještě součástí mého těla.

Ne nadarmo se říká, že každá delší série pořádně začíná teprve třetím dílem. U právé krve to toiž funguje na sto pět procent. Děj byl mnohem zajímavější než u pžedchozích dvou knížek. Žádných extra překvapivých zvratů jsme se sice nedočkali, ale přece jen nějaké to překvápko mezi řádky číhalo.

Nebudu znovu rozepisovat, že hlavní hrdinka polovinu akce byla buď v bezvědomí, nebo se pokoušela o slzavé údolí. I když její sebelítost mi hlavně na prvních pár stránkách připadala, jako bych právě četla Nový měsíc místo Pravé krve. Opravdu nejsem fanoušek oplakávání toho, jak je osud krutý.

Ze všeho nejvíc mě ale praštilo do očí, když Sookie s Alcidem vešli do Klubu mrtvých a Sook se strašně divila, že partička vlkodlaků vypadá, ajko by slavili něčí zasnoubení. Za prvé by mně opravdu zajímalo, jak moc specificky vypadá oslava zasnoubení. A za druhé, Alcidova sestra jí jen pár hodin předtím jasně řekla, že v tom baru oznamuje zasnoubení Alcidova bývalá přítelkyně Debbie. Připadalo mi to, jako by si spisovatelka po těch pár stránkách vlastně ani nepamatovala, co už napsala.

Přesto byl pro mě tento díl příjemným překvapením. Celá knížka je napsána velmi jednoduše, což z ní dělá dobrou oddechovku, kterou s přehledem sfouknete za dva večery. Tak naostřete kolíky, slupněte pár tabletek železa a hurá na čtvrtý díl.

PS: Už v minulé recenzi na True Blood jsme se chtěla zmínit o názvu Ericova upířího klubu. V originálu se jmenuje Fangtasia (sloučenina slova fang - upíří špičák a fantasia - fantazie). V české verzi seriálu mu říkají Draculand, což se mi vůbec nelíbí. Původní název je mnohem lepší. A v českých překladech knih je to Transfusia, což je mnohem lepší než Draculand, ale stejně se mi Fangtasia líbí nejvíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat