9. června 2011

Mrazení - Maggie Stiefvater

http://shiver.grafita.cz/upload/Shiver/mrazeni.jpg
Byla to jedna z těch nejdelších zim, které vlčí smečka žijící v hraničním lese u městečka Mercy Falls zažila. To, že hlad je svinstvo na vlatní kůži zažila i malá Grace, která se málem stala jejich jídlem, když ji stáhli z houpačky a zavlekli do lesa. Ale tomu, aby ji vlci rozsápali, zabránil Sam. Vlk se žlutýma očima Grace dopravil zpátky k jejímu domu. Od té doby ji každou zimu pozoroval a v hloubi duše toužil po její blízkosti.
Když je o šest let později prozměnu napaden Gracin spolužák Jack, rozhodnou se místní vzít situaci do vlastních rukou a strhne se na Graciny milované vlky hon. A shodou okolnosti zkončí žlutooký Sam postřelený na verandě Gracina domu. Pevně odhodlaná mu pomoct zaveze Grace Sama do nemocnice. Ale to je jen začátek příběhu.

Nemalou roli má také to, že tohle je Samův poslední rok. Vlci se do lidské podoby vrací vždycky když se oteplí, ale kdoví, jestli by se Sam proměnil, kdyby ho lovec nepostřelil. Zuby nehty se snaží udrřet svou lidskou podobu, hlavně kvůli tomu, aby mohl být s Grace.

V průběhu čtení se ukázalo, že Jack není zas tak úplně mrtvý jako to vypadalo a když jeho mrtvola zmizí z márnice a Grace ho dokonce i uvidí v lese, už nejsou žádné pochyby o tom, že Jack se stal taky vlkodlakem.

Takže než se Sam už navždycky změní ve vlka, musí stihnout ještě pomoct Jackovi, uvědomit si pár dávno zapomenutých skutečností a hlavně užít si s Grace každý den, protože je velká pravděpodobnost, že další už nebude. A nebo bude?

Nejdřív jsme si myslela že to bude jenom dlaší slaďák, ale byla jsem příjemně překvapená. Ve vyprávění se střídá pohled Grace a Sama. Simpatické vedlejší osoby dělaly příběh ještě reálnějším a jejich charaktery byly příjemným zpetřením. Třeba Gracina matka - umělkyně s velkým U nebo Olivie a Rachel, Graciny nejlepší kamarádky.

Celkově je knížka spíš pro romantičtější typy, kteří si u konce rádi uroní nějakou tu slzičku, ale i pro ty, kteří hledají spíš něco hlubšího a složitého, by mohlo být Mrazení dobrá oddychová knížka.

Žádné komentáře:

Okomentovat