9. června 2011

Krvavý slib - Richelle Mead

http://2.bp.blogspot.com/_K-KnUPzJ_oU/TBSYkbrKRKI/AAAAAAAABAs/eQxa3Tr5HhM/s1600/6a0110166f9d9d860d0110167eb673860d-500pi.jpg
Z Dimitrije se stal Strigoj. Nastává čas splnit krvavý slib, který mu Rose ještě před tou nešťastnou událostí dala.

Rose opustila Akademii Svatého Vladimíra a vydala se do Ruska, aby mohla splnit slib, který Dimitrijovi dala a "osvobodit" jeho duši. Jenže to ho musí nejdřív najít. A tak se vlastně ocitne v Omsku. Potlouká se kolem Morojského klubu Slavík a doufá, že ji někdo nasměruje do Dimitrojova rodného města. A kdyby nepotkala Sydney, nejpíš by se tam potloukala ještě hodně dlouho. Alchymystka je pro ni ze začátku sice otazníkem, ale ten brzo zmizí, když Sydney dostane rozkaz dostat Rose do Bajy. Jenže když se Rose po cestě vypořádává s pár Strigoji a omylem si povolá na pomoc duchy, omdlí a probudí se, olalá, u Belikovových. Z neznámých důvodů ji tam dopravil Abe, Moroj, kterého kdoví proč dost zajímá proč tam Rose je.

Rose čeká pár nepříjemných věcí. Musí Dimitrijově rodině oznámit, že je z něj Strigoj, zůčastnit se jeho pohřbu a ještě k tomu čelit jeho nedůtklivé babičce, která předstírá, že neumí anglicky. Ale jelikož na všem zlém je něco dobré, Rose se rychle skamarádí s Dimitrojovou sestrou, Viktorií, a dokonce potká i dalšího stínem políbeného, Marka a jeho éteristku Oksanu. Navzájem se mají rozhodně co učit.

Ale to už se jí do cesty připlétá parta nezaslíbených Dhampírů mířících do Novosibirsku, města skrz na skrz prolezlého Strigoji. A chtějí aby Rose jela s nimi. Nejdřív je sice odkáže do patřičných mezí, ale poté, co se pohádá s Viktorií kvůli tomu, že má nevědomky docela slušně našlápnuto na dráhu krvavé děvky, na což ji upozorní kdo jiný než Abe, jde nakonec s nimi.

Její spolulovci ji bryskně začnou považovat za vůdce party. Chytají Strigoje jednoho po druhém a tahají z nich informace o Dimitrijovi. Většina sice nic neví, takže po vlně ruských nadávek skončí pod drnem, ale když nakonec opravdu narazí na jednoho, kterému jméno Dimitrij Belikov minimálně něco říká, rozhodne se Rose nechat ho jít, aby mohl vyřídit vzkaz. Ostatním se to sice moc nelíbí, ale nakonec to díky dalším zabitým Strigojům překousnou.

A pak přijde ten osudný den. Rose jde po setmění Tamařě naproti do práce a potká Strigoje. Samo o sobě by to nebylo zas takový terno, ale jelikož je to opravdu Strigoj se svěma velkýma S, Rose se dostává do problému. Teda se spíš dostává s otřesem mozku do Dimitrijova bytu.

Dál už vám jenom prozradím, že Happy End se bude konat jenom poloviční.

Řekla bych, že s Krvavým Slibem se čtivost celé série jenom zvyšuje. Celou knížku jsme zhltala za dva dny a teď se nemůžu dočkat Vánoc, protože pod stromeček možná dostanu 5. díl. Richelle mně dostala všema těma podrobnostma o Rusku. Celé to na mně působilo tak, jako bych tam opravdu byla. Celý příběh navíc provází vzpomínky na minulost s Dimitrijem, občasné návštěvy Adrina v Rosiných snech a neustálá přítomnost Rose v Lissině hlavě. Shrnuto pár slovy: Knížka, u které jsme prvních a posledních 100 stránek skoro komplet probrečela.

Žádné komentáře:

Okomentovat